Zo kies jij jouw verlichting in huis 0

grijze-stoffen-bank-en-salontafel-met-glazen-blad-in-de-woonkamer

Je hebt net jouw eerste woning gekocht dus er komt behoorlijk veel op je af. Er zijn natuurlijk een aantal zaken waar je nog geen of nauwelijks verstand van hebt. Het kiezen van de juiste verlichting kan een van de dingen zijn waar je hulp bij nodig hebt. Want welke lamp kies je in welke ruimte? In dit artikel geven we je wat meer tips en tricks om de beste verlichting voor jouw woning te kiezen.

Tip 1: Koop je lampen als laatste

De allereerste tip die we je willen meegeven is om de verlichting in jouw woning als allerlaatste pas te kiezen. In het begin ben jij jouw interieur nog vorm aan het geven. Voornamelijk als het je eerste woning is. 

Je kunt dan nog niet al je lampen kiezen. Een lamp moet bij jouw totale interieur passen. Vaak duurt het een paar weken voordat je al jouw meubels binnen hebt. Je kunt beter na die tijd pas op zoek gaan naar verlichting. Dan heb je een beter idee wat voor lampen je zoekt en welke ook echt passen bij de woonstijl die je hebt. 

Bovendien kun je de lampen ook beter pas na een aantal weken of maanden ophangen. In de eerste weken wil je vaak nog de inrichting veranderen. Denk aan het draaien of verplaatsen van je tafel bijvoorbeeld. Het is dan niet zo handig als je alle lampen al opgehangen hebt. Als je deze moet verplaatsen, zitten er allemaal gaten in je net geverfde plafond.

Tip 2: Wissel je lampen af

Onze volgende tip is om af te wisselen met je lampen. Kies bijvoorbeeld voor een en dezelfde serie lampen, maar wel in verschillende soorten en maten. Denk aan een hanglamp, tafellamp en staande lamp in de woonkamer. In de gang zou je voor een wandlamp kunnen kiezen en in de keuken voor spots. 

Doordat je wel voor dezelfde serie kiest, creëer je een geheel binnen jouw woning. Dat zorgt ervoor dat de woonkamer een bepaalde rust uitstraalt. Dat is wel zo prettig, want jouw woning moet ook een plek zijn waar je tot rust kunt komen. 

Hoeveel lampen je nodig hebt is totaal afhankelijk van de ruimte. Drie tafellampen en één of twee staande lampen zijn in de meeste woonkamers al voldoende. Anders wordt het ook een overvloed aan verlichting. Dat maakt het er niet echt gezelliger op. 

Bovendien zou je boven elke tafel een lamp willen hangen. In de meeste gevallen hebben we het dan over 2 à 3 hanglampen per woning. Een voor boven de salontafel en een boven de eetkamertafel. Sommige mensen hebben nog een extra tafel in de keuken, waar je ook een lamp boven wil hangen.

Tip 3: Kies voor een tijdloos design

Als het om interieur en aankleding gaat dan is het vooral belangrijk dat jij het mooi vindt. Ten tweede is het belangrijk dat alles goed bij elkaar matcht. Wat je mooi vindt is heel persoonlijk, maar toch raden we jou aan om voor een tijdloos design te kiezen. Dan is de kans het grootst dat je er lang van kunt genieten. 

Ga je voor een lampenset die op dit moment trendy is? Dan loop je veel meer de kans dat je snel uitgekeken raakt. Trends zijn namelijk maar tijdelijk. Een nieuwe trend staat dan ook weer snel om de hoek. Het gevaar daarvan is dat  je om de haverklap nieuwe lampen wil als je mee wil doen met de trends. Op een gegeven moment is dat niet meer te betalen. Daarom is het aan te raden om voor een tijdloos design met led lampen te kiezen, waar je langer plezier van hebt en kunt besparen op je energie rekening.

In een veranda heb je ook verlichting nodig. Heb je nog geen veranda, lees dan dit artikel en kies jouw droom veranda.

Previous ArticleNext Article
Uncategorized ·

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *